.

Tvättnötter 1/2 Kg

89,00 Kr
Inkl. moms

Beskrivning

Vad är det?

 Tvättnöten är en frukt som innehåller SAPONIN som är ett naturligt tvålämne och utlöses vid 30 grader. Nötterna tvättar grundligt rent, bevarar färgerna vid kulörtvätt och är helt fria från kemikalier och andra tillsatser. Mycket lämpligt för dig som är allergiker eller har hudproblem. Kan även användas som rengöringsmedel, till disk, hårtvätt mm.

 

Varifrån kommer det?, Hur ser det ut?

Tvättnöten eller såpnöten (Sapindus mukorossi) växer på stora träd i Indien och Nepal. I april och maj blommar träden och de mogna tvättnötterna skördas i oktober. Såpnöten är gulbrun när den är mogen och innehåller svarta frön. I skalet finns ämnet SAPONIN som är  ett naturligt rengöringsmedel

 

Hur fungerar det?

Lägg en handfull (mellan 5-7 hela nötter eller 10-14 halvor) i en tvättpåse eller i en gammal strumpa tillsammans med tvätten och kör minst 30° temperatur. Inget sköljmedel behövs och nötterna ska vara kvar hela programmet.

 

Hur många gånger kan man använda nötterna?

Vid 30-40°C = 3 gånger, 60°C = 2 gånger, 90°C = 1 gång.

Ju svalare temperatur man tvättar i (30-40°C) ju fler gånger kan man använda nötterna. Varmare temperatur gör att mer saponin löser ut från skalen. Det kan användas upp till 90°C.

 

Kan jag tvätta siden- och ylletyger med tvättnötter?

Ja det går bra. Tänk på att inte använda för varmt vatten.

 

Vad gör jag med de använda tvättnötterna?

 Sortera som matavfall.

 

Några Tips

 För vit tvätt: använd bara 3-4 hela tvättnötter (eller 5-7 halvor). Lägg till en halv matsked bikarbonat eller ett miljövänligt blekmedel, jag brukar även lägga till halv deciliter riven tvättvål (detta enbart till VIT TVÄTT). För att få doft på kläder kan man använda eterisk olja. För svåra fläckar går det bra med olivtvål eller galtvål (till kulör kläder).

Har du svåra fläckar på dina vita kläder, då kan vi inte garantera att någon av dessa produkter ska ge dig resultatet du önskar. Men en bra tips är att låta kläderna blötas i liten vatten (några timmar) med en lite mängd av de nämnda produkterna som passar bäst din typ av kläder.

 

Användningsområde (andra än tvätten, se grundrecept)

- Hårschampo, ger håret glans och vitalitet. Tar bort mjäll och gör håret lättare att reda ut. Balsam behöver inte användas;

- Till bad av husdjur - Kan användas som rengöringsmedel i t.ex. kök och badrum - Saponin innehåller skyddande egenskaper till krukväxter mot t.ex. bladlöss

- Ger glans till guld och silversmycken, samt skyddar mot oxidation;

- Biltvätt, ger samma effekt som vaxning, vattnet pärlar lättare av

- Behandling av fotsvamp.

 

Grundrecept till flytande allrengöringsmedel:

-1 liter vatten  -100g tvättnötter= ca 23 hela eller 46 halvor.

Koka upp under lock dra sedan kastrullen av plattan, plocka upp (sila) nötterna när det kallnat, häll upp i en flaska och förvara den sedan i kylskåpet. Använd också till: Vanlig tvätt (ca 2.5 msk), maskindisk (ca 2.5 msk), fönsterputs (2 msk medel + 3 msk ättika).

 

Fördelar med tvättnötter

 .::Miljövänligt 100 % biologiskt tvättmedel utan tillsatta kemikalier

.::Milt och skonsamt men effektivt vid rengöring, vit- och kulörtvätt

.::Kan användas till alla tyger och i alla temperaturer

.::Idealiskt för allergiker

.::Idealiskt vid hudproblem och eksem

.::Doftneutral

.::Sköljmedel är inte nödvändigt

.::Billigare än traditionella tvättmedel

.::Resterna kan komposteras

 

Har du några frågor, meddela oss gärna!

Läs mer

Produktdetaljer

Ny
Dela